2007-05-24

Gondolat EBRESZTO est - sötétböl a fénybe (beszámoló)



Majus 23-an, tegnap szerda este mintegy 25 resztvevovel zajlott le a GYFF (Gyergyoi Fiatal Forum) szervezte: "gondolat EBRESZTO est", a gyergyoszentmiklósi ProArt-ban.
Celunk egy kozos vita, egy beszelgetes kezdemenyezese volt a kozossegrol.

Vitaindittonak egy filmet neztunk meg, kis szunettel, mert a kinti vihar is kozbeszolt a szervezesbe. ..

Na de kezdjuk az elejen:
A program 7 oratol indult, es a vihar, eso, villamlas, mindaz az egi szinjatek melyenek nem annyira szereploi mint elszenvedoi voltunk 6.50 fele kezdodott. Igy kevesebben voltunk -sok fiatal aki jelezte szandekat nem jott el- na de a majusi eso aranyat er, legalabb jol no a pityoka majd. Kicsit vartunk az indulassal, es az ajton elazott emberkek ugrottak be 7 ora fele, a villamok fenye neha be-bevilagitott az ablakon.

A film a majakrol szolt, 3 kulonbozo civilizacio talalkozasarol, elnyomasrol, kozossegekrol es ertekekrol, es a tulelesrol. A vetites alatt, kintrol cikazo fenyek, es jo idoben megszolalo dorgetesek szolgaltattak hatteret. Mig egyszer csak... teljes sotet, aramszunet. Ez a vihar hozzajarulasa volt a kozossegepiteshez :) mert igy hamarabb fogyaszthattak el a resztvevok a film vegere tervezett teat.
Nagyon finom volt a tea es a keksz.
Kis szunet utan, -ami alatt paran zongoraztak, gyertya fennyel telt meg a terem- amig a tea megfott, korbeultunk es megbeszeltuk azt amit eddig lattunk.
Hagyomany es ujitas, felelem es kivancsisag, es a felelos dontesek a kozossegben.
Azt hiszem pont a kivancsisagrol beszelt valaki, amikor Magyari Levi odament es felgyujtotta a villanyt: kiderult az aramot mar egy ideje visszadtak es a kapcsolok le voltak oltva.
Ezutan megneztuk a film tobbi reszet, es a vegen folytattuk a beszelgetest.
Lovasz Arpi megallapitotta: tobbet amerikai filmet nem nez.

Kinga:

"na de azert a vegeig izgalmas volt, mert nem lehetett tudni hogy tulelik-e vagy nem."

Gy. Laci a filmben szereplo ok-okozati, sorsszeru elemet emlitette meg, amit eszre se vettunk volna.
A tovabbiakban a kozosseg kihivasiarol, ertekeirol, az emberi meltosagrol es a modernitas-hagyomany opitimalis egyensulyarol szolt, a globalizacio terhoditasarol, a tomegek butasagban tartasarol a hatalom reszerol beszelgettunk.
Tenyleg egy jo hangulatu es gondolat-ebreszto beszelgetes volt, kicsit Gyergyoi vonatkozasokat is erintve: melyek a mi kihivasaink, es melyek a hagyomanyaink.
Volt olyan aki uj erteteket akart teremteni...

Kulon koszonet a ket filozofiaban jartas fiatal baratunknak: Gyorgy Laszlonak, es Kotai Leventenek, valamint mindekinek aki eljott es kozosen gondolkozott, s velemenyevel hozzajarult ahhoz hogy egy jo hangulatu, elgondolkoztato est valosuljon meg!

A "gondolat EBRESZTO! est" sorozat folytatodik (a kovetkezonel az idojarasi elorejelzest is megnezzuk) es uj temakat keresunk, akar eloadokat is hozunk,
figyeljetek a hirdeteseket!

Madaras Szilárd


No comments: