2007-06-07

II. gondolat EBRESZTO est - Beszámoló



Junius 6-an este 7 oratol zajlott le a "II. gondolat EBRESZTO est" a Gyergyoi Fiatal Forum, es a Gorog Joachim Tarsasag szervezeseben.

A Gyergyoi Fiatal Forum, a politikamentesen, a gyergyoi fiatal kozossegert tenniakaro fiatalokat tomoritti, mindazokat akik onzetlenul a kozossegi celokert valamit tenni akarnak.

A Gorog Joachim Tarsasag a gyergyoszentmiklosi ormeny vallasi, es kulturalis orokseg apolasa, es bemutatasa celjaval jott letre fiatalokbol, azon ertekek gondozasaert, amelyek hozzajarultak a varossavalashoz, es a fejlodeshez. Eddigi tevekenysegunk az aprilis 13-15 kozott megszervezett I. Gyergyoi Ormeny Napok, es az "Ablak" cimu ingyenes, idoszakos kiadvany megjelentetese.

A gondolat ebreszto beszelgetes "A hit szerepe gyergyoi kozossegunkben" nevet viselte, meghivottaink, az erdelyi tortenelmi egyhazaink lelkipasztorai voltak: ft. Baroti Laszlo Sandor ormeny katolikus plebanos, Biro Sandor reformatus lelkesz, es Barni atya a katolikus egyhaz reszerol. Sajnos utolso percben derult ki hogy nem tud idoben megerkezni Nagy Endre unitarius lelkesz.

A felvezetoben a fiatalokat erinto mai problemakrol, es valsaghelyzetekrol kerdeztuk a lelkipasztorokat, amelyeket munkajuk soran tapasztaltak. A beindulo beszelgetesben nagyon sok temat tudtunk erinteni, es sikerrel kimeriteni, ugyhogy igazabol lehetetlen a nehany ora alatt elhangzott rengeteg gondolatot visszaadni, azonban nehanyat kiemelnek:
-mint jotanacs hangzott el: a fiatalok onalloan, mindentol fuggetlenul sajat maguk fogalmazzak meg, es szervezzek meg onmagukat, sem politikai, sem mas szervezeti, intezmenyi keret irant ne kotelezzek el magukat. Igazabol epiteni csak ertekek alapjan lehet, azert fontos a sajat ertekeink ismerete, apolasa, amint a Gorog Joachim Tarsasag is teszi, es kozossegek epitesei csak az igazsag alapjan lehet. Hasonlattal elve, az igazsag a kivagott fahoz hasonloan, kibujik.
-kozossegeink kozotti kapcsolatokat kell epiteni es apolni, elhangzott hogy nincs egy fiataloknak letesitet kozossegi haz, ahol csoportok, fiatal szervezetek, lelkisegi es mas ifjusagi csoportok helyet kapnak. Itt jegyezte meg Tusa Lajos ur, hogy a ProArt-ban szivesen helyet ad ezutan is fiatal rendezvenyeknek. Koszonjuk az eddigi segitseget, es lelkes hozzaallast!
-a vita, beszelgetes soran elhangzott temakat csak cimszavakban sorolva: a kommunizmus elidegenitette a kozossegeket is, es egyeneket is az egyhaztol; a kommunikacios problema, a fiatalok megszolitasanal jelen van; valsag van jelen, ugy tagabb hazankban, mint varosunkban es ennek a valsagnak a jelei a fiataloknal is jelentkeznek; Krisztus tanitasahoz hasonlo az emberiseg tortenelmeben nincs, a szeretetparancs mindenek folott van; "az ateizmus olyan, mintha szabad eg alatt ha`lna`nk"-Botika; a kommunizmus oroksege nemcsak a vallastalansag terjedese, hanem a munkamoral, a becsuletesseg valsaga is, amely bizonyos esetekben maig hat; nehez-e vagy konnyu felvallalni a mai tarsadalomban azt hogy valaki kereszteny, keresztyen, ...
-arra a kerdesre hogy az egyhazak a fiatalok problemaira mit tudnak nyujtani, a valasz: a Krisztusi tanitas az az alap amire lehet epiteni, kozosseget kell letrehozni, epiteni kell, es jovot tervezni.

A teljes elmenyt visszaadni nem lehet:) az azonban biztos, hogy egy nagyon jo hangulatu, igazan ertekes beszelgetes volt, igazi mely elmeny azoknak akik eljottek, vallasi felekezethez valo tartozastol fuggetlenul.

A sajto reszerol csak a fiatal portal, a http://bucsin.8k.ro szerkesztoje volt jelen, a forumrol keszult fotok, es videok a Bucsin Online-on, es az ujonnan beindult Bucsin Tv-n lesznek elerhetoek nemsokara. Koszonjuk neki hogy eljott!

Koszonjuk a lelkipasztorainknak, hogy estejuket a fiatalokra szantak, es minden resztvevonek aki eljott, remeljuk gondolatokkal, elmenyekkel gazdagabban tert haza!
A "gondolat EBRESZTO est"-ek sorozat folyatodik, mas erdekes temaval!
Koszonjuk a ProArt-nak hogy helyet adott, az OraInternational-nak hogy tamogatta a rendezvenyt!


Gorog Joachim Tarsasag, es
Gyergyoi Fiatal Forum



1 comment:

Anonymous said...

Wow, menő vagy hallod-e. beírtam a keresőbe, hogy "történelmi egyházak" és te vagy a harmadik találat, nem jött hogy higgyem...(Blanka) :P